. Ma Gedeon napja van.
Aranyos tanácsok
2012-02-18 10:14:51
Aranyos tanácsok

Aranyos tanácsok

A korábbi "szocialista" társadalmi berendezkedés idején az üzlettel kapcsolatosan sokáig nem létezett elismerő politikai álláspont, a dolgozó munkásnép sem foglalkozott ilyen „úri  huncutságokkal”- sőt, még ennek üldözése is előfordult.   A helyzet nem helyén való kezelése az értetlenség, az emberi negatív tulajdonság egyik legkirívóbb példája az irigység és az üldöztetés fogadta. Jó példa erre a nagy hasznot hozó akkori legkirívóbb eset. Gondoljunk csak a „meggymagos” ember által elkövetett és elhíresült precedens ügyre." A börtönbüntetést is kapott szemfüles férfi felvásárolta azt a növényi hulladékot – a vád szerint szaporítóanyagot-, ami a vádhatóság nézete szerint fontos értékes termék, ma már tudjuk: a meggymag konzervgyári hulladék, ma sem hasznosítható faiskolai szaporítóanyagként! 

 

Majd a rendszerváltással megkezdődött az állami tulajdonban lévő dolgok, magántulajdonba vétele,- az állam hagyja, hogy a befektetési üzlet virágozzék, ez a kultúra kialakuljon.

 

A rendszerváltást jellemző – csalásokra alkalmat adó ál-befektetések, az olykor erőszakkal is párosuló törvénytelenségek, sokaknak intő példa. Ma már beszélhetünk egészséges üzletről és befektetésekről.  A nyugati példákhoz közelítve, egyre inkább természetessé válik - a kezdeti kaotikus idők elmúlásával -, az üzleti-befektetés évezredek óta hagyományos valódi értelme: vagyonunk tisztességes és törvényes gyarapítása.

 

A most elinduló és hétvégékre tervezett, rendszeresen megjelenő -aranyosember - irásainkban,- megtakarításaink befektetéséhez szeretnénk néhány fontos tanácsot adni, és az ehhez elengedhetetlenül szükséges, hasznos alapinformációkat megosztani olvasóinkkal.  

 

Aranyos tanácsok

 

A pénz: a napi kiadások fedezésére való, tőke-, illetve vagyon képzésére alkalmatlan. Folyamatosan és (pláne napjainkban) látványosan veszít az értékéből. Egy egyszerű számtanpélda: két éve, 100 forintból hány tojást vehettél Pistike? És ma? Sajnos ez nem vicc.

 

Ráadásul ez nem csak a forintra, hanem mindenféle devizára igaz, áttételes hatása – arany és forint árfolyam – sokszoros. Szükség van rá, ám felhalmozása felelőtlenég.

 

Az ékszer: szép, és erre való. Az ékszert a megjelenéséért vásároljuk (ez az u.n. fazon ár) és a súlya alapján adhatjuk el, a tisztaságának (adott esetben eredetének) igazolás után. Jó lehetőség lehet a rövid távú spekulációra, ám befektetésként nem ideális. Ennek legegyszerűbb oka maga a megjelenés. Ami nekem tetszik, az a leendő vevőnek lehet, hogy nem, illetve az oszthatatlansága: egy gyűrűből nem vághatok ki egy darabot és egy láncot, vagy karkötőt is csak módjával lehet rövidítgetni – a fazon azonnali vesztése mellett. Sajátossága, hogy a látványt fizetjük meg, amely krízishelyzetben (pénzügyi összeomlás – kultúráltabb nevén reorganizáció) nagy mértékben veszít jelentőségéből.

 

A befektetési arany: az arany és az ezüst már a középkor óta az egyetlen általános, az egész világon használatos fizetőeszköz. Az arany évezredek óta az értékállóság megtestesítője. A benne rejlő biztonság pont a függetlenségéből ered. Nincs mögötte semmilyen tartozás, maga a fedezet.  Az országok gazdagságuk fedezeteként és nemzetközi pénzeszközként tekintenek az aranyra, míg a magánszemélyek a papírpénz napi bizonytalansága  miatt igyekeznek védelemre találni benne. 

 

Sokan azt gondolják: „majd, ha gazdag leszek, sok aranyam lesz”. Ellenkezőleg: ha időben fektet be, a befektetési arany hozama teheti gazdaggá.

 

A befektetési arany ideális közép-, és hosszútávú befektetés, amennyiben a szabályokhoz tartja magát az ember. Ha az elmúlt 5 évben a pénzét befektetési aranyban tartotta volna, legrosszabb esetben is megduplázta volna a pénzben kifejezett értékét.

 

Legközelebb a fogalmak (spekuláció, befektetés, reál érték, ...) és a befektetés alapszabályainak ismertetésével folytatjuk.


Hírhatár- Az aranyos ember

(Subicz István)

További híreink
20 milliárdból újult meg a váci vasútállomás
Közel 20 milliárd forintos beruházással megújult a váci vasútállomás épülete és vágányhálózata, új biztosítóberendezés, valamint fedett peronok épültek.
2015-12-03 18:40:17, Hírek, Hasznos Bővebben
Aszfaltozzák a Bécsi út és Ürömi út csomópontját
Két éjszaka megnehezül a forgalom.
2015-06-23 11:42:56, Hírek, Hasznos Bővebben
Sokba kerül nekünk az esztergomi vonat
A MÁV szerint június 20-tól végigutazhatunk rajta.
2015-03-12 20:35:11, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>