. Ma Auguszta napja van.
Adófizető Pista esete a pénztárgéppel
2013-12-13 18:24:41
Adófizető Pista esete a pénztárgéppel

Adófizető Pista esete a pénztárgéppel

A pénztárgépbeszerzés körül kialakult áldatlan állapotról beszélgettem egy dél-pesti kiskereskedővel - nevét megváltoztattuk -, aki nem tegnap indította vállalkozását, hosszú évek tapasztalata áll mögötte, soha nem került összetűzésbe a hatóságokkal, most is szeretné elkerülni, de úgy tűnik igyekezetét legyőzi a hatalom mindent elsöpörni akaró arroganciája.

 

Mikor kezdted el az ügyintézést a pénztárgép beszerzésére? – kérdeztem tőle, és innentől nem volt gátja a történetnek:

 

- Augusztusban rendeltem meg a pénztárgépet attól a cégtől, amelyik Magyarországon a legtöbb gépet forgalmazza, megfelelő szervizhálózattal, alkatrészellátási háttérrel rendelkezik. Ez egy ismert, jó hírű cég, és hogy nemcsak én gondoltam ezt így, azt jól bizonyítja, hogy az államtól 30 millió forint támogatást kaptak olyan gépek beszerzésére, amik alkalmasak lesznek az adóhatósággal kiépítendő online kapcsolatra.

 

Folyamatosan figyeltem az internetet, néztem az ajánlatokat, az új gépekről sokat nem lehetett tudni, csak képeket tettek közzé és egy meglehetősen bonyolult műszaki leírást, de a hírnevük miatt az ajánlott 2-3 típusból (amire a forgalomba-hozatali engedélyt várták) kiválasztottam az egyiket. Az anyacégnek több magyarországi forgalmazója van, az egyik 24 órás akciót hirdetett, az volt a lényege, hogy az első tízezer megrendelő, aki be is fizeti a 37 ezer forint előleget, a 137 ezer forintos gépet 100 ezer forintért megkaphatja. Amikor minden fillér számit, különösen a karácsonyi forgalomra, árufeltöltésre való felkészülés idején, természetesen mi is gyorsan megigényeltük a NAV-tól az üzembehelyezési kódot,

 

- a micsodát?

 

- az üzembehelyezési kódot, ami nélkül nem lehet pénztárgépet igényelni. Nos, ez meg is jött néhány óra alatt, ezzel a kóddal lehetett a gépet igényelni, illetve egyetlen bankban az előleget befizetni. Az akció külön pikantériája, hogy csütörtökről péntekre hirdették meg, amikor a nevezett bank délután 3-kor bezár. Ennek ellenére 24 óra alatt megvolt nekik a tízezer kereskedői megrendelés, ennyien be is fizették a pénzt. A cég ebből finanszírozta a gépek behozatalát. Időközben kiderült, hogy a NAV az állami 30 milliós támogatás ellenére megvonta a forgalombahozatali engedélyt a cégtől annak ellenére, hogy az előleget a vállalkozók tömegesen befizették, már nemcsak az akciós tízezer, hanem körülbelül 80 ezer vállalkozó.

 

- Vagyis ott álltatok, hogy előlegetek van egy olyan gépre, amit talán nem is fognak engedélyezni?

 

- Igen, így állt a helyzet, közben jöttek a NAV-tól érdeklődni, hogy megvan-e a megrendelésünk, amikor megmutattuk, hogy melyik gépre, akkor mondták, hogy a cég nem kapott engedélyt a gép forgalmazására, a továbbiakban tőlük kell rendelni. Nem vettek fel jegyzőkönyvet, nem büntettek, de figyelmeztettek, hogy a határidő elmulasztása, a gép meg nem rendelése esetén 500 ezer – 1 millió forintos büntetést szabhatnak ki. Egyelőre azonban vártam, mert a hatóság folyamatosan lebegtette, hogy talán mégis kap a cég az egyik gépre engedélyt, és nem akartam elveszíteni a befizetett előleget, hiszen, ha én állok el a megrendeléstől, akkor semmi követelnivalóm nincs.

 

Továbbra is figyeltük az internetet, mikor fog kiderülni, hogy a cég melyik gépére kap forgalombahelyezési engedélyt. Ebben az volt a felháborító, hogy a NAV által megszabott határidő napja, amit előirt a vállalkozóknak, hogy meg kell rendelni a gépet pontosan ugyanaz a nap volt, amire ígérte a forgalmazónak a döntést az engedély megadására.

 

Hogy ebben a bizonytalanságban a 80 ezer vállalkozóból, akik már ettől a cégtől megrendeltek egy gépet, hányan tartottak ki, és hányan adtak le új rendelést a NAV-nál, azt nem lehet tudni. Mi kitartottunk annak ellenére, hogy természetesen nem az általunk megrendelt gép kapott engedélyt, hanem egy másik, de abba is beszámítják az előleget.

 

- A NAV milyen gépet ajánlott?

 

- Egy teljesen ismeretlen cég alakult erre az üzletre, egy lengyel tulajdonban lévő bt, ami időközben kft-vé lett, teljesen ismeretlen gépekkel 163 ezer és 170 ezer forintos áron függetlenül attól, hogy a készülék mit tud. Azért annak van némi bája, hogy a NAV is előlépett kereskedővé, a honlapjukon a főoldalon van az online pénztárgép megrendelő.

 

- Mikor kapjátok meg a gépet?

 

Erről fogalmunk sincs, senki nem tud semmit, az interneten lévő telefonszám elérhetetlen, a Pénztárgépcentrum facebook oldalán is tömegesen bombázzák őket kérdésekkel, de a legnagyobb gond az, hogy mindezt a karácsonyi forgalom kellős közepére időzítették. A NAV-nak nyilván van rálátása arra, hogy ki honnan rendelt gépet, akik kitartottak az eredeti megrendelésük mellett, azoknál a hatóság emberei rendszeres látogatók, ugyan büntetni nem tudnak, mert nincs miért, de folyamatosan érzékeltetik a jelenlétüket.

 

- Milyen egyéb költségek járulnak még az új pénztárgép beszerzéséhez?

 

- Havi plusz költségként fog jelentkezni az önálló internet kapcsolat az adóhatósággal, ami kb. 3000 forintot jelent, nekem szerencsém van, mert van internetem, de akinek nincs, annak ki is kell építtetnie. Itt mellettünk is van egy pogácsás, egy virágboltos, náluk nincs internet, sem telefon, mert nem volt rá idáig szükség. Ennek a költsége is a vállalkozót terheli. Nagyon sokan fejezik be tevékenységüket, vagy mondják, hogy január 1-től nem folytatják tovább, mert nem tudják a költségeket kitermelni, és sokan vannak, akiket a bizonytalanság, a folyamatos fenyegetettség érzése késztet meghátrálásra. Senki nem tud arra választ adni, hogy mi lesz január 1 után, ki és hogyan fogja a 250 ezer pénztárgépet beüzemelni, mikor és ki fogja kiszállítani. Az új rendszer megismerésére állítólag tanfolyamot is fognak szervezni, amin kötelező lesz a részvétel, arról még nincs hírem, hogy az ingyenes lesz-e.

 

- Azt tudod, hogy nem kell feltétlenül pénztárgépet használod, a névre szóló számlával pont ugyanúgy eleget tudsz tenni a befizetési kötelezettségeidnek, mint a pénztárgép szalag adataival?

 

- Én úgy tudom, hogy üzletként, vagyis ha a helyiségnek négy oldala van, az üzletnek minősül és ott már pénztárgép kell, vagyis nekem kell. De ha mégsem, akkor is fennáll annak veszélye, hogy sokan nem szívesen adják meg személyes adataikat, vagyis ezen nagyon el kéne gondolkoznom. Itt az a cél, hogy rögtön lássák a bevétel alakulását a NAV-nál.

 

- Rendben, ezt értem, de ha valaki nem üt be minden tételt a pénztárgépbe? Itt nem rád gondolok, de ne legyünk álságosak. Ezt már csak akkor lehetne ellenőrizni, ha minden üzletet bekameráznának.

 

- Most rátapintott a lényegre! Ugyanez jutott nekem is eszembe, a pénztárgépen van egy csatlakozási hely a webkamerának…


 

Az interjúval kapcsolatban a Nav sajtóosztája jelezte, hogy néhány, az írásban elhangzott állításal kapcsolatban volna véleményük, azok bizonyos vonatkozásban pontosításra szorulnak. Amennyiben megérkezik a NAV válasza természetesen azonnal közzétesszük. (szerk.)



 


Utoljára frissítve: 2013-12-16 16:04:25

További híreink
Száz éves a Vaskapu turistaház
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás ny...
2014-04-28 11:08:56, Hírek, Megosztom Bővebben
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>