. Ma Gedeon napja van.
A zöldhulladék is hulladék, és ártalmas
2015-08-18 12:37:13
A zöldhulladék is hulladék, és ártalmas

A zöldhulladék is hulladék, és ártalmas

A kertekben levágott fű, lenyesett ág, lehullott gyümölcs hiába bomlik le a természetben, elhelyezésük a birtokon kívül komoly problémát jelent a környezetre és ezért illegális. Különösen növeli a problémát az aszályos, forró időszak.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívta szerkesztőségünk figyelmét, hogy dolgozóik rendszeresen találnak zöldhulladék lerakóhelyeket, amelyeket a közelben élő kerttulajdonosok halmoznak fel. Általában kényelmi okokból vagy nemtörődömségből szállítják oda a saját birtokukon keletkező zöldhulladékot, de nem ritka az a vélekedés sem, hogy úgyis lebomlik az magától és nem tartalmaz a környezetre káros anyagot. Sokan úgy gondolják, hogy ez megengedett, azonban a valóságban ez épp olyan szabálytalan és büntetendő cselekmény, mint a kommunális vagy bármilyen más hulladék lerakása. 
 
Az okokat a Pilisi Parkerdő Zrt a következő négy pontban foglalta össze:
 
„A nyár végi időszakban az egyik leggyakoribb zöldhulladék a frissen levágott fű és a lehullott, rohadó, fogyasztásra már nem alkalmas gyümölcs. Az ilyen hulladék azonban kiváló táplálék a vaddisznó számára, így lehetővé teszi az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. Egy közelmúltban publikált kutatás megállapította (mi is írtunk róla), hogy részben az ilyen táplálékforrások miatt a főváros térségében kialakult egy belterületen élő vaddisznó populáció, amely el sem hagyja a településeket, így létszámuk szabályozása komoly gondot jelent.
 
Örökzöldjeink lenyesett ágai más veszélyforrást jelentenek: a fenyő, a tuja és a többi örökzöld – főleg elszáradt állapotban – fokozottan tűzveszélyes, illegális lerakásuk aszályos, forró időszakban könnyen belterületi vagy erdőtüzek okozója lehet.
 
A nagy mennyiségben, egyben lerakott zöldhulladék ugyancsak fokozott tűzveszélyt jelent, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek, így az „erdei komposztnak” hitt zöldhulladék-halom akár több hektár erdőt veszélyeztető tűzfészekké válhat. 
 
A zöldhulladék illegális lerakásának komoly természetvédelmi kockázata is van, ugyanis elősegíti az invazív fajok, így például a bálványfa, a parlagfű és a japán keserűfű terjedését. A kertekből kikerülve ezek az agresszív idegenhonos fajok a főváros környékén még meglévő őshonos védett erdők rovására terjeszkednek, visszaszorításuk nagy erőfeszítéseket igényel” – záródik a közlemény.
 
 
Az erdészet ugyanakkor javaslatokat is megfogalmaz az érintett lakosság felé. Elsősorban környezettudatos magatartást várnak el a kert- és telektulajdonosoktól. Például, akinek zöldhulladéka keletkezik és nem kívánja vagy nem tudja felhasználni, az a kereskedelmi forgalomban kapható, ezt a célt szolgáló zsákokba gyűjtve tegye azt elszállíthatóvá. Továbbá érdemes tájékozódni arról, hogy az adott településen az önkormányzat aprítással, komposztálással segíti-e lakossági eredetű zöldhulladék feldolgozását.
 
Mindezeken túl a lerakott zöldhulladék esztétikailag is rendkívül romboló benyomást kelt, a természeti környezet harmóniáját is jelentősen rontja.
 
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
 
Kertész Z István
 
További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>