. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A vállalkozóknak 10 ezer forintot kell havonta fizetni az adatszolgáltatásért?
2013-06-05 15:30:16
A vállalkozóknak 10 ezer forintot kell havonta fizetni az adatszolgáltatásért?

A vállalkozóknak 10 ezer forintot kell havonta fizetni az adatszolgáltatásért?

2013. július 1-től kötelező lesz az online pénztárgépek használata. Annak ellenére, hogy már csak néhány hét van hátra, még nem kaphatók az online adattovábbításra alkalmas pénztárgépek.

 

Ami ettől érdekesebb hír, hogy az állam egy Nebraskába települt offshore cégen keresztül bonyolítaná a pénztárgépek adatszolgáltatását. Az alkalmazott módszer az adatok továbbítását havi tízezer forintos költséggel terheli meg, a roaming díját a vállalkozókkal fizettetné meg.


Ebből következik, hogy a pénztárgépek közel 100 ezer forintos átlag-beszerzési költsége mellé évi 120 ezer forint plusz költség is tartozik majd, amit a magyar vállalkozók egy offshore cég közbeiktatása miatt fizetnek meg!


Matolcsy György tavaly őszi ötlete alapján minden egyes pénztárgépet online be kell kötni a NAV rendszerébe, hogy a napi forgalmat ellenőrizhessék. A bekötés technikai feltételeinek egyik magyar szolgáltató sem felel meg (!) – így a legkényesebb adózási adatokat egy külföldi szolgáltatónak kell majd továbbítani.

 

A Mobil Adat Kft egy 2012 végén alakult vállalkozás, amely közvetítene a külföldi szolgáltatók és a magyar vállalkozók között. A gond csak az, hogy ez egy offshore cég, amely nyilvánvalóan az adóelkerülés céljából települt Nebraskába.

 

A pénztárgépek adatszolgáltatásával kapcsolatos és előre nem kalkulált többletköltség miatt az LMP részéről Vágó Gábor kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: Mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a kényszerű roamingolással járó problémákat és plusz költségeket?

 

Számításba vették-e, hogy milyen kockázatot jelent a kényszerű roamingolás, ami miatt nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatok tömegét fogjuk külföldre továbbítani? Van-e kapcsolata a minisztériumnak a Mobil Adat Kft-vel, folytattak-e megbeszéléseket a céggel, ismerik-e a tulajdonosi hátterét - tette fel a kérdést az LMP politikusa a Hírhatárhoz eljutattott közleményében

 

A fentiekkel kapcsolatban megkérdeztünk néhány kisvállalkozót, akik valamennyien döbbenten vették tudomásul, hogy megint egy újabb költséget varrtak a nyakukba. Az egyik megkérdezett kiskereskedő elmondta: a pénztárgép lassan nem a munkáját szolgálja, hanem veszteséget termel, hiszen a folyamatosan csökkenő bevételei mellett már alig tudja kigazdálkodni a gép 100 ezer forintos beszerzési árát, az üzemeltetéssel járó közel 50 ezer forint évenkénti adatkiírás költségét és a havi 10 ezer forint adatátviteli díjat -  amiről ő is a Hírhatár információja alapján szerzett tudomást.

 

 rozy-x

Utoljára frissítve: 2013-06-05 19:29:05

További híreink
Száz éves a Vaskapu turistaház
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás ny...
2014-04-28 11:08:56, Hírek, Megosztom Bővebben
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>