. Ma Márk napja van.
A RomaRom megcsinálja, ami a baloldalnak nem megy?
2014-07-28 10:16:57
A RomaRom megcsinálja, ami a baloldalnak nem megy?

A RomaRom megcsinálja, ami a baloldalnak nem megy?

Hétvégén, 2014. július 26-án a Roma Rom Összefogás Szervezet kezdeményezésére olyan széleskörű összefogás jött létre roma civil szervezetek képviselői között, amire évtizedek óta nem volt példa. Az összegyűltek aláírásukkal látták el azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, ami alapul szolgál közös indulásukhoz az őszi roma nemzetiségi önkormányzati választásokon.

 

A hozzászólók elmondták, hogy tudatában vannak annak, hogy céljaikat kizárólag egymást segítve és összefogva érhetik el, és ennek figyelembe vételével kezdik meg a közös munkát és állítják fel operatív és jelölő szervezeteiket is. Mindannyian hiszik, hogy az összefogásban van meg az az erő, ami lehetőséget ad az ORÖ jelenlegi vezetőinek a leváltására. Mindent meg is tesznek azért, hogy ez az összefogás sikert hozzon a csatlakozóknak, de még inkább eredményeket a nehéz helyzetben lévő hazai cigányságnak.

 

Az aláírók kinyilvánították, hogy alapfeladatuknak tekintik azt a munkát, amellyel lehetővé válik a magyarországi cigányság életkörülményeinek javulása, és a fokozatos felzárkózás a többségi társadalom átlagához. Azért fognak dolgozni, hogy a magyarországi cigányság mind nagyobb része számára elérhető legyen tisztességes megélhetést jelentő munka, és javuljon a szociális és egészségügyi ellátás színvonala, elérhető legyen a magyar társadalom átlagos iskolázottsága, így az alapvégzettség és a szakképzettség. Legyen mód - elérhető támogatás révén - a tehetséges és szorgalmas cigány fiatalok számára a magasabb iskolai végzettség és a felsőfokú képzettség elérésére.

 

 

Érezhetően csökkenteni kívánják a cigánysággal szembeni, az élet szinte minden területén tapasztalható hátrányos megkülönböztetést és érvényt szerezni a törvények szintjén ma is létező jog előtti egyenlőségnek. Példát mutatnak a cigányság kulturális örökségének és hagyományainak, saját roma identitásuk megőrzésével, erősítve ezzel a környezetükben az igényt szellemi, kulturális örökségének, kulturális hagyományainak megőrzésére, fenntartására, fejlesztésére.

 

A jelenlévők aláírásukkal kötelezettséget vállaltak, hogy az együttműködés céljáról, annak szelleméről és részleteiről haladéktalanul tájékoztatják saját tagságukat és szimpatizánsaikat, felkérve őket a törekvés népszerűsítésére és a benne aktívan résztvevők számának folyamatos növelésére. Ennek keretében egyeztetett módon – a nemzetiségi választásokon való részvételhez nélkülözhetetlen – regisztrációs kampányba kezdenek és törekednek a nemzetiségi névjegyzékbe vett választópolgárok számának nagyarányú növekedésére.

 

 

Az aláírók egybehangzóan ígéretet tettek arra, hogy felhagynak mindenfajta rivalizálással, ellenségeskedéssel, az együttműködés továbbszélesítése ellen ható bármely vitával, azaz minden olyan tevékenységgel, amely a közös cél elérését hátráltatja, megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi.

 

A szövetség nem zárt, csatlakozóként továbbra is várnak minden olyan demokratikusan működő cigány szervezetet, egyesületet és kulturális közösséget, akik egyetértenek a deklarált céljaikkal és készek tenni azok megvalósítása érdekében.

 

Roma Rom Összefogás Szövetség

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>