. Ma Márk napja van.
A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a rokkantak
2014-01-20 10:46:15
A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a rokkantak

A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a rokkantak

A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a segélyszerű ellátás helyett 426.661 korhatár alatti rokkant nevében abban a petícióban, amelyet hétfőn reggel adtak át Áder János köztársasági elnöknek címezve – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az elnöki hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatósága főosztályvezetőjének reggel átadott nyílt levelet a Magyar Szolidaritás Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozata, és a Magyar Szociális Fórum Összefogás a Korhatár Alatti Rokkantak Emberi Jogaiért csoportja jegyzi.
 
Nem tudjuk elfogadni, hogy a rokkantsági nyugdíjak helyett a szociális ellátórendszerből kapjanak az érintettek segélyszerű ellátást egy élet munkája után. Vissza kellene állítani a rokkantévek nyugdíjjogosító jogfolytonosságát, melytől visszamenőleg lettek megfosztva a korhatár alatti rokkantak” – áll a petícióban. A nyílt levelet teljes egészében elolvashatják a Hírhatár Online oldalán.
 
A korhatár alatti rokkantak képviselői példa nélkülinek tartják, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon fosztották meg a súlyos betegeket rokkantsági nyugdíjuktól. Álláspontjuk szerint megbukott a 2011. évi CXCI.(XII.29.) törvény és a 7/2012.II.14. NEFMI rendelettel megalkotott új komplex minősítő rendszer, hiszen a betegek pénzellátását felezik, harmadolják vagy negyedelik, a remélt költségvetési megtakarítás pedig azért nem teljesül, mert hatalmas pénzeket fizetnek ki a végrehajtásban és a jogorvoslati ügyekben aktívan résztvevő szakértői gárdának és munkaügyi bíráknak. A rokkantak foglalkoztatását is szemfényvesztésnek tartják, mert nem a rehabilitálható betegek érdekeit helyezi előtérbe, hanem a munkáltatókét. 
 
Megemlítik, hogy az alapvető jogok biztosa 2013. decemberben ”jelentős visszásságokra” derített fényt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról folytatott vizsgálatában. Megállapította, hogy nem volt kellően előkészített, az újonnan felállított szakigazgatási szervek készültek fel az ügymennyiség fogadására, és az infrastrukturális háttér sem állt maradéktalanul a rendelkezésre. Súlyosbította a helyzetet az orvos szakértői hiány, és az eljárások jelentős elhúzódása. „A tiltakozások és a perek hűen tükrözik a megváltozott egészségi állapotú és fogyatékossággal élők problémáinak összetettségét” – írják.
 
Összességében leszögezik: nem tovább vizsgálgatni kellene a 20 éve folyamatosan felülvizsgált betegeket, hanem emberhez méltó életet kellene nekik biztosítani.
 
Készen állunk a párbeszédre, a tiltakozásra, a vitára és a választásra is” – fejeződik be az Áder János elnöknek írt levél.
 
Hírhatár-MSZF

Utoljára frissítve: 2014-01-20 10:47:10

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>