. Ma Tekla napja van.
A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a rokkantak
2014-01-20 10:46:15
A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a rokkantak

A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a rokkantak

A rokkantnyugdíj-rendszer visszaállítását követelik a segélyszerű ellátás helyett 426.661 korhatár alatti rokkant nevében abban a petícióban, amelyet hétfőn reggel adtak át Áder János köztársasági elnöknek címezve – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az elnöki hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatósága főosztályvezetőjének reggel átadott nyílt levelet a Magyar Szolidaritás Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozata, és a Magyar Szociális Fórum Összefogás a Korhatár Alatti Rokkantak Emberi Jogaiért csoportja jegyzi.
 
Nem tudjuk elfogadni, hogy a rokkantsági nyugdíjak helyett a szociális ellátórendszerből kapjanak az érintettek segélyszerű ellátást egy élet munkája után. Vissza kellene állítani a rokkantévek nyugdíjjogosító jogfolytonosságát, melytől visszamenőleg lettek megfosztva a korhatár alatti rokkantak” – áll a petícióban. A nyílt levelet teljes egészében elolvashatják a Hírhatár Online oldalán.
 
A korhatár alatti rokkantak képviselői példa nélkülinek tartják, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon fosztották meg a súlyos betegeket rokkantsági nyugdíjuktól. Álláspontjuk szerint megbukott a 2011. évi CXCI.(XII.29.) törvény és a 7/2012.II.14. NEFMI rendelettel megalkotott új komplex minősítő rendszer, hiszen a betegek pénzellátását felezik, harmadolják vagy negyedelik, a remélt költségvetési megtakarítás pedig azért nem teljesül, mert hatalmas pénzeket fizetnek ki a végrehajtásban és a jogorvoslati ügyekben aktívan résztvevő szakértői gárdának és munkaügyi bíráknak. A rokkantak foglalkoztatását is szemfényvesztésnek tartják, mert nem a rehabilitálható betegek érdekeit helyezi előtérbe, hanem a munkáltatókét. 
 
Megemlítik, hogy az alapvető jogok biztosa 2013. decemberben ”jelentős visszásságokra” derített fényt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról folytatott vizsgálatában. Megállapította, hogy nem volt kellően előkészített, az újonnan felállított szakigazgatási szervek készültek fel az ügymennyiség fogadására, és az infrastrukturális háttér sem állt maradéktalanul a rendelkezésre. Súlyosbította a helyzetet az orvos szakértői hiány, és az eljárások jelentős elhúzódása. „A tiltakozások és a perek hűen tükrözik a megváltozott egészségi állapotú és fogyatékossággal élők problémáinak összetettségét” – írják.
 
Összességében leszögezik: nem tovább vizsgálgatni kellene a 20 éve folyamatosan felülvizsgált betegeket, hanem emberhez méltó életet kellene nekik biztosítani.
 
Készen állunk a párbeszédre, a tiltakozásra, a vitára és a választásra is” – fejeződik be az Áder János elnöknek írt levél.
 
Hírhatár-MSZF

Utoljára frissítve: 2014-01-20 10:47:10

További híreink
A Bogyó és Babóca című mese népszerűségének titka
A Bogyó és Babóca mesék népszerűsége a kicsik körében megkérdőjelezhetetlen. Szinte nincs olyan gyermek, aki ne ismerné a különféle történeteket, és ne lenne oda a mesébe...
2019-08-18 11:22:38, Hírek, Fókuszban Bővebben
Együttműködő civilek és ellenzéki pártok Szentendrén
Szentendrén már bizonyított civil szervezettel állapodtak meg az ellenzéki pártok. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület színeiben indulnak az egyéni képviselői he...
2019-07-16 12:35:35, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Volánbusz Zrt eltűntette néhány járatát a honlapjáról
A Volánbusz Zrt néhány járatát eltüntette a honlapjáról, akik innen szeretnének tájékozódni, például azt sem látják, hogy Budakeszi és Budaörs között mégis van közvetlen ...
2019-06-27 17:08:54, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a család a május végi dunai hajóbaleset utolsó eltűntjéne...
Bővebben >>