. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A magas IQ még nem garancia az óvodai vagy iskolai beilleszkedésre
2021-01-15 23:07:04
A magas IQ még nem garancia az óvodai vagy iskolai beilleszkedésre

A magas IQ még nem garancia az óvodai vagy iskolai beilleszkedésre

Épp, mint ahogy a lottó ötös sem. Nézzük, hogy mi az a képesség, ami viszont segíti a gyermekünk boldogulását a óvoda- vagy iskolakezdés során.

 

Ahhoz, hogy az iskolában vagy az óvodában könnyen érvényesüljön, a gyermek számára az értelmi képességeinek összessége még nem elég. Az ide tartozó problémamegoldás, az emlékezőképesség, a gyors gondolkodás vagy a képesség az összefüggések átlátására nagyon fontos, ugyanakkor más is szükséges. A szociális készség, az önkontroll és az empátia lesznek azok, amelyek igazgatják az útját a társas kapcsolatok terén. Ezek összességét pedig érzelmi intelligenciának hívjuk, ez az EQ. 

 

A sikeres élet összetevője

 

Az egész Daniel Goldmann 1995-ben kiadott, Érzelmi intelligencia című könyvével kezdődött, illetve a fogalom ekkor terjedt el a hétköznapi emberek körében. Meglátása szerint a siker csupán 20%-a függ az IQ-tól, a további 80%-ért többek között az EQ, a családi háttér, az alaptermészet és a végzettség felel. Bár kezdetben sokan bírálták, később több kutatás is alátámasztotta az állítását.

 

Az érzelmi intelligenciánk mértéke előrejelzi a későbbi boldogulásunkat nem csak az életminőség, hanem a párkapcsolatok és az egészségünk terén is. Emlékszünk, igaz? A magas EQ-val rendelkező emberek például könnyebben gyakorolják az önkontrollt, ami az egészséges életmód egyik alappillére. 

 

Az EQ fejleszthető, már kisgyermekkorban is. Ehhez fontos, hogy a szülő engedje megélni a gyermeke érzelmeit, és ezekről aztán beszéljenek nyíltan.

 

Az IQ és az EQ összhangja

 

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint azok a készségek, amelyeket az IQ-val mérünk, a diákokat főként a tanulmányaik során segítik. Azonban, ha ezek mellől hiányoznak az érzelmi képességek, akkor a későbbi, felnőtt életben lehet nehezebb a boldogulás.

 

A szakértő egy példát is hoz. Ha egy kiváló képességű, jól tanuló gyermek a szünetben mindig konfliktusba keveredik, mert nehezen vagy egyáltalán nem tud önuralmat gyakorolni magán, vagy nem tud értékes társas kapcsolatokat kiépíteni, akkor a későbbiekben a tudását nehezebben tudja majd kamatoztatni. Tehát hiába a tudás, ha felnőttként a munkahelyén nem tud csapatban dolgozni.

 

Az EQ felel az egészségért kívül-belül

 

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy azok, akik magasabb EQ-val rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel egészségesebb életmódot folytatnak. Többek között arányaiban jóval kevesebben szoknak rá a dohányzásra. Mivel a társas kapcsolatokban is jobbak, sikeresebbek lesznek vezetői szerepekben, és könnyebben tudnak majd együttműködni a társaikkal.

További híreink
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Könnyű Bővebben
A mosogatógépek innovatív fejlődésen mentek át
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megoldása vagy a más módon egyszerűbbé tett változata. Ezeket azér...
2024-04-16 14:26:28, Hírek, Könnyű Bővebben
Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újítjuk meg az élettereinket is, és vágunk bele a télen tervezge...
2024-04-11 17:07:13, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>