. Ma Auguszta napja van.
A húsz éve megnyílt gödöllői kastély új kincseiből látható válogatás
2016-05-19 20:22:44
A húsz éve megnyílt gödöllői kastély új kincseiből látható válogatás

A húsz éve megnyílt gödöllői kastély új kincseiből látható válogatás

A kiállítást L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára nyitotta meg, aki egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a kastély ünnepe ez, hanem a magyar restaurátor szakmáé is, amelynek magas színvonalú munkájára is rávilágít a kiállítás. 
    

Az új időszaki tárlatról kiemelte, hogy a kastély történetéhez szervesen kapcsolódó műtárgyak - köztük festmények, textilmunkák, bútorok, kerámiák, porcelánok - mellett olyan tárgyak is láthatók, mint például az egykor itt elszállásolt szovjet katonák otthonról hozott poharai, kályhalyukba rejtett levelei, hiszen ezek is a kastély múltjának részét képezik. A tárgyak és a mögöttük meghúzódó történetek révén olyan új, izgalmas kiállítás jött létre, amely azokat is visszahívja, akik már jártak itt - mondta L. Simon László.
    

Gönczi Tibor ügyvezető igazgató arra emlékeztetett, hogy legutóbb 2005-ben volt az új szerzeményekből kiállítás, de azóta is számos tárggyal bővült a gyűjtemény hagyatékból vagy aukción történt vásárlás, ajándékozás és adományozás révén. Az igazgató hangsúlyozta: az elmúlt 20 év múzeumi munkája legfontosabb állomásainak, különleges műtárgyainak bemutatása mellett a tárlat történeteket vonultat fel, amelyek mesélnek a korábbi tulajdonosról, az adományozóról vagy éppen azt mondják el, hogyan kerültek a kastélyba.
    

Gönczi Tibor szólt arról is, hogy a tervek szerint idén ismét kiadják Ferenczy Ida, Erzsébet királyné felolvasónőjének leveleit. A nagy sikerű Kedves Idám! című könyv új kiadásában immár a levelek bővebb változatai lesznek olvashatók. Szintén idén jelenik meg várhatóan a kastély felújítását bemutató könyv is - tette hozzá.
    

Gémesi György polgármester emlékeztetett arra, hogy a kastély mellett a település is ünnepel, hiszen 50 éve váltak várossá. A kastély 1990 utáni történetét felidézve elmondta, hogy az Antall-kormány 1991-ben adta az első egymilliárd forintot felújításra, ezzel indulhatott meg a kastély újjászületése, de az 1996-os megnyitást követően is folyamatosan fejlődik. Megjegyezte: a kastély még nincs kész, hiszen még hiányoznak felújítások.
    

Papházi János, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta: a múzeumi gyűjtemény alapját képező, több száz darabból álló tárgyi gyűjteményből, 12 ezret meghaladó dokumentum- és fényképállományból válogatva olyan kuriózumokkal találkozhat a közönség, mint a gödöllői kastélyról készült első színes fényképek, Ferenczy Ida hagyatékából származó műtárgyak vagy Erzsébet királyné ruhájának rekonstrukciója.
    

A tárlat október 2-ig látható a Gödöllői Királyi Kastélyban.


MTI

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Kultúra Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Kultúra Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>