. Ma Mária napja van.
A Hírhatár előretörése a romániai médiapiacon
2012-03-28 09:57:01
A Hírhatár előretörése a romániai médiapiacon

A Hírhatár előretörése a romániai médiapiacon

Az egész Kárpát-medencére kiterjeszthető online lapcsoport romániai egysége debütált március 27-én kedden, egy Nagyváradon tartott sajtótájékoztató keretében.

 

A projekt szakmai tanácsadója Stanik István elmondta, hogy több hónapos teszt-időszakon vannak túl, amely sikerrel zárult, így már elérhető a www.hirhatar.ro webcímen az országos Hírhatár hírportál, valamint a hozzá kapcsolódó nagyváradi,  illetve nagyszalontai helyi oldalak (www.nagyvaradi-hirhatar.ro, www.nagyszalontai-hirhatar.ro).

 

A Nagyváradon megrendezésre került sajtótájékoztatón többek között elhangzott az is, hogy a Hírhatár Online Lapcsoport működése arra az egyszerű felismerésre épül, hogy minden településnek szüksége van, a helyi nyilvánosságot megteremtő médiára. Mivel a hagyományos formációban működő sajtótermékek költségeit és szakmai feltételeit, általában nem tudja előteremteni egy kisebb közösség, ezért óriási lehetőség a Magyarországról indult kezdeményezés.      


A problémát a Hírhatár úgy oldotta meg, hogy multiplikálható formában biztosítja a települési hírportálokat, azonban mégis elkülönült, önálló egységként jeleníti meg azokat. A helyi oldalak rendkívül alacsony költséggel üzemeltethetőek. A szükséges bevételeket, anyagi támogatásokat elsősorban független gazdasági vállalkozások, a helyi és az országos reklámpiaci részesedésből eredő bevételek, pályázati finanszírozások, adományok biztosítják.

 

A helyi hírportálokat bárki megpályázhatja, aki megfelelő szakmai tudás birtokában van, illetve jogi személyként, franchise szerződés keretében vállalja a Hírhatár szakmai, etikai és üzleti feltételeit – mondta el Stanik István. A helyi hírportált elindító franchise-átvevő, az éves díj megfizetése után egy kulcsrakész hírportált kap, amely kiemelten magas optimalizálási tulajdonságokkal rendelkezik, valamint minden olyan technikai feltétellel bír, amely alkalmassá teszi arra, hogy rövid időn belül vezető online sajtótermék váljon belőle.

 

Az elsődleges tervek szerint Romániban 75, de legkevesebb 50 oldal csatlakozásával kívánnak, mintegy 1 millió potenciális olvasóhoz eljutni. A helyi oldalakon megjelent legfontosabb hírek, egy intelligens rendszernek köszönhetően, megjelennek a hirhatar.ro címen elérhető központi oldalon is. Stanik elmondta, hogy a Hírhatár egyszerre a legkisebb, de egyben a legnagyobb szerkesztőség is, hiszen minden oldalt legkevesebb egy személy szerkeszt úgy, hogy kapcsolatban áll a társkollégákkal is, azaz 75 oldal esetén, további minimum 74 fővel.      

 

Monostori Károly médiaszakember, aki Benczi Boglárkával közösen indította el a Nagyváradi Hírhatár online oldalát elmondta, hogy a februári tesztidőszakot követően, közel másfél hónap alatt, mintegy 300 hír jelent meg az üzemeltetésük alatt álló portálon.

A Nagyváradi Hírhatár látogatottsága pillanatokon belül átlépte a kétezres számot, az olvasók száma napról-napra folyamatosan nő.

 

A MASZOL.RO kapcsolódó cikke >

 

Utoljára frissítve: 2012-03-28 14:36:21

További híreink
A Tisza-tóba fulladt egy fiatal rendőr
Elmerült a Tisza-tóban és életét vesztette egy fiatal, 22 éves fővárosi rendőr – közölték a rendőrség oldalán pénteken.
2022-07-05 20:31:10, Hírek, Kitekintő Bővebben
Tragédia: két nap után elhunyt a kisbuszban felejtett négyéves kislány
A négyéves kislány, Inez, akit szerdán egy kisbuszban felejtettek, feladta a harcot a kórházban, miután nyolc órán keresztül nem tudott kiszabadulni a járműből – írja a B...
2022-06-10 17:54:05, Hírek, Kitekintő Bővebben
Két rendőrkollégája elkábította, megerőszakolta, lefilmezte és szétküldte az őrmester abúzusát
Alapjaiban rengetheti meg a rendőri társadalmat egy rendőrnő döbbenetes esete. A Készenléti Rendőrség egyik bevetési alosztályán dolgozó Zsiga Katalin őrmester azt állítj...
2021-12-10 19:08:15, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Csak néhány napja tudom, kik azok a Liu testvérek: magyar anyától és kínai apától született gyorskorcsolyázók,...
Bővebben >>