. Ma Márk napja van.
A fogyatékos emberek újabb jogfosztása
2013-04-18 09:07:28
A fogyatékos emberek újabb jogfosztása

A fogyatékos emberek újabb jogfosztása

A Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA) elnöke, dr. Nagy Marianna felhívta a demokratikus oldal pártjait és az emberi jogokat tiszteletben tartó civil szervezeteket, mozgalmakat, magánszemélyeket: tiltakozzanak közösen az akadálymentesítési határidők hatályon kívül helyezése ellen.
 
Mint ismeretes, a MADA elnöke felszólította Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét: haladéktalanul vonja vissza a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.) módosításáról szóló T/10746. számú törvényjavaslat azon rendelkezéseit, amelyek az úgynevezett akadálymentesítési határidőket hatályon kívül helyezik. Ha a (Fot.) rendelkezései közül hatályon kívül helyezik a konkrét határidőket – amelyek zöme már lejárt –, akkor sem az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt, sem bírósági úton nem lehet többé jogot érvényesíteni.
"Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a MADA több tucat eljárást indított települési és fővárosi kerületi önkormányzatokkal szemben a komplex akadálymentesítés elmulasztása miatt – nyilatkozta dr. Nagy Marianna. – Pest megyében Vecsést és Ócsát marasztalta el a Hatóság. Budapesten például a III. kerületet, amelynek polgármestere kezdeményezte állítólag, hogy civil szervezet – mint a MADA – ne járhasson el közérdekből az EBH-nál. A mostani törvénymódosítás, amelyet Balog Zoltán miniszter fémjelez, a fogyatékos emberek jogainak egyik újabb csorbítása."
 
A MADA elnöke azt is elmondta: a kormány törvénymódosítási-javaslata figyelmen kívül hagyja Magyarország nemzetközi kötelezettségeit, pl. a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt és az Európai Unió több irányelvét is.
 
Az önkéntesekből álló MADA Akciócsoport első lépése az volt, hogy demonstrációt szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé. A tüntetésen részt vett dr. Demeter Judit, az EBH korábbi elnöke, aki szintén aggodalmát fejezte ki a törvénymódosítás miatt. Dr. Nagy Marianna megerősítette, ha az Országgyűlés megszavazza ezt a gyalázatos módosítást, akkor kész nemzetközi színtérre lépni, megkeresve az Európai Unió és az ENSZ fórumait. 
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>