. Ma Fülöp napja van.
A fogyatékos emberek újabb jogfosztása
2013-04-18 09:07:28
A fogyatékos emberek újabb jogfosztása

A fogyatékos emberek újabb jogfosztása

A Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA) elnöke, dr. Nagy Marianna felhívta a demokratikus oldal pártjait és az emberi jogokat tiszteletben tartó civil szervezeteket, mozgalmakat, magánszemélyeket: tiltakozzanak közösen az akadálymentesítési határidők hatályon kívül helyezése ellen.
 
Mint ismeretes, a MADA elnöke felszólította Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét: haladéktalanul vonja vissza a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.) módosításáról szóló T/10746. számú törvényjavaslat azon rendelkezéseit, amelyek az úgynevezett akadálymentesítési határidőket hatályon kívül helyezik. Ha a (Fot.) rendelkezései közül hatályon kívül helyezik a konkrét határidőket – amelyek zöme már lejárt –, akkor sem az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt, sem bírósági úton nem lehet többé jogot érvényesíteni.
"Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a MADA több tucat eljárást indított települési és fővárosi kerületi önkormányzatokkal szemben a komplex akadálymentesítés elmulasztása miatt – nyilatkozta dr. Nagy Marianna. – Pest megyében Vecsést és Ócsát marasztalta el a Hatóság. Budapesten például a III. kerületet, amelynek polgármestere kezdeményezte állítólag, hogy civil szervezet – mint a MADA – ne járhasson el közérdekből az EBH-nál. A mostani törvénymódosítás, amelyet Balog Zoltán miniszter fémjelez, a fogyatékos emberek jogainak egyik újabb csorbítása."
 
A MADA elnöke azt is elmondta: a kormány törvénymódosítási-javaslata figyelmen kívül hagyja Magyarország nemzetközi kötelezettségeit, pl. a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt és az Európai Unió több irányelvét is.
 
Az önkéntesekből álló MADA Akciócsoport első lépése az volt, hogy demonstrációt szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé. A tüntetésen részt vett dr. Demeter Judit, az EBH korábbi elnöke, aki szintén aggodalmát fejezte ki a törvénymódosítás miatt. Dr. Nagy Marianna megerősítette, ha az Országgyűlés megszavazza ezt a gyalázatos módosítást, akkor kész nemzetközi színtérre lépni, megkeresve az Európai Unió és az ENSZ fórumait. 
További híreink
Autó alá szorult egy férfi Veresegyházon, életét vesztette
Meghalt az a férfi, aki hétfőn - eddig tisztázatlan körülmények között - autó alá szorult Veresegyházon - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a...
2017-01-30 19:56:15, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kigyulladt egy állatmenhely Kiskunlacházán, hatvan kutya elpusztult
Kigyulladt egy állatmenhely Kiskunlacháza külterületén, mintegy hatvan kutya már biztosan bennégett az épületben szerda este - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Ig...
2017-01-26 07:49:24, Hírek, Fókuszban Bővebben
Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Lajosmizse szakaszon
Gázolás miatt akár egy órás késésekre is készülni kell a Budapest-Lajosmizse szakaszon - közölte a Mávinform hétfő reggel.
2017-01-16 08:21:22, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére