. Ma Auguszta napja van.
5 hasznos tanács az egészségügyi maszk viselése kapcsán
2020-07-23 21:08:11
5 hasznos tanács az egészségügyi maszk viselése kapcsán

5 hasznos tanács az egészségügyi maszk viselése kapcsán

Az itt leírtak betartásával jó eséllyel el lehet kerülni a COVID-19 fertőzés légúton történő továbbterjedését.


A maszk illeszkedjen szorosan az orrnyereghez

 

Erre azért van szükség, hogy a levegőben szálló apró kórokozók semmiképp ne jussanak be a légjáratainkba. Amennyiben a szövet résmentesen illeszkedik az arcunkhoz és az orrnyereghez, akkor tökéletesen tud szűrni. Ezáltal nyugodtak lehetünk, mert a koronavírus-fertőzés légúton történő elkapását jó eséllyel ki tudjuk küszöbölni.


Viselés közben a maszk elülső részéhez semmiképp ne érjünk hozzá

 

Mégpedig azért, mert a légzéssel együtt a kórokozók ezen az elülső részen tapadnak meg. Ha a kezünkkel megérintjük ezt a felületet, azzal egyrészt a maszk szűrő funkciójának a hatékonysága romlik, másrészt a kézfejünkre juthat a fertőzés. Viseléskor tehát igyekezzünk tudatosítani magunkban a maszk érintésének a kerülését, mégpedig a saját egészségünk védelmében.


Amennyiben a maszk nyirkossá válik, egyből cseréljük le

 

Amennyiben a használat ideje alatt azt tapasztaljuk, hogy a maszk felülete nyirkos lesz, akkor kapásból cseréljük is le. A nyirkossá váló egészségügyi maszk ugyanis nem képes kiszűrni a levegőből a koronavírust. Emiatt a viseléssel csak felesleges kockázatnak tennénk ki saját magunkat, illetve a közvetlen környezetünkben tartózkodókat.


A maszkot csakis tiszta, fertőtlenített kézzel vegyük fel

 

A fentiekben már esett róla szó, hogy a maszk elülső felületének az érintése veszélyes dolog. Mindemellett azt is célszerű lesz elkerülni, hogy az egészségügyi maszkot piszkos kézzel vegyük fel. Mielőtt tehát a maszkhoz érnénk, lehetőség szerint mossunk alaposan kezet, vagy pedig használjunk alkoholos fertőtlenítőt a kézfejek sterilizálásának érdekében.


A már használt maszk további sorsáról röviden

 

Hogyha eldobható maszkot alkalmazunk, akkor az egyszeri viseletet követően a maszkot ki kell dobni. Tehát ne akarjuk újból felvenni, mert ezzel csak saját magunkat veszélyeztetnénk. Inkább dobjuk egy lezárt szemetesbe. A mosható maszkot két használat között alaposan ki kell mosni, majd a sterilizálómosást követően meg kell szárítani. Ezt az eljárást minden egyes alkalmazást követően érdemes elvégezni. Ha nem tesszük meg, akkor jelentősen csökken a maszk által biztosított védelmi szint.

 

A gondosan utókezelt és fertőtlenített maszkok viszont biztonságos használatot jelentenek, így a koronavírus-fertőzéssel szembeni védekezés kapcsán is hasznos kelléknek bizonyulhatnak.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>