. Ma Géza napja van.
47 éves lenne Kurt Cobain
2014-02-20 11:38:56
47 éves lenne Kurt Cobain

47 éves lenne Kurt Cobain

Az egész világon döbbenten fogadták Kurt Cobain hirtelen és sokkoló halálhírét 1994-ben. Széles körben a „saját generációja John Lennonjaként” emlegették, de Cobain neve az illúzióvesztettséggel és boldogtalansággal is rokon volt: öngyilkosságról írt dalszövegeiben és énekelt dalaiban. Ő volt a „fájdalom poétája”.
 
Cobain egy energiával teli, tehetséges és kreatív gyermek volt, aki szeretett rajzolni és Beatles-dalokat énekelni. Azon gyerekek közé tartozott, akik az 1960-as és 70-es évektől hiperaktivitás miatt a Ritalin nevű szeren nőttek fel. Cobain esetében őt a szer ébren tartotta. Ennélfogva nyugtatókat írtak fel neki, hogy ellensúlyozzák ezt a hatást. Cobain gyenge tanuló maradt, aki kimaradt a középiskolából.
 
A felírt gyógyszerek szedésével töltött évek után könnyedén nyúlt az utcai drogokhoz. Cobain harca a heroinfüggőséggel az évek során széles körben ismert lett, mivel sorozatosan vallott kudarcot a függősége megoldására tett kísérletekben.
 
Cobainnek krónikus orvosi problémái voltak, ami az egész életére kihatással volt – s amelybe beletartozott a gerincferdülése, amit a nyakában hordott gitár súlya tovább rontott, és az „égő, émelygő” gyomra, mely gyakran az öngyilkosság határára sodorta. Cobain heroint szedett, mert az „kioltotta a beleiben égő tüzet”.
 
Cobain drogproblémája kritikussá vált. Végső kétségbeesésében felesége, Courtney Love és barátaik beíratták Cobaint egy pszichiátriai drogelvonó központba. Harminchat órával a felvétele után megszökött a programról, és egy csendes seattle-i környéken, a garázsa feletti apró szobában egy sörétes puskából leadott fejlövéssel véget vetett saját életének. Heroint és Váliumot találtak a vérében.
 
Öngyilkosságakor hátrahagyott búcsúlevelében két dolgot említ, amelyek ehhez a végzetes döntéshez vezettek: a gyomorfájás, mely évek óta gyötörte, és a zenéje miatti aggódás, amiről azt írta: „Többé nincs meg bennem az a szenvedély”.
 
Forrás: CCHR Hungary
További híreink
Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
Hétfőn kora reggel, kis késéssel elindult Glasgow-ba, a rövid pályás úszó Európa-bajnokságra a magyar válogatott. Közel 500 nap után ez az első olyan világverseny, ahová ...
2019-12-02 12:08:45, Hírek, Múltidéző Bővebben
Visszaépül a Börzsönyben a hajdani kisvasút
Órákig lehet majd utazni a vadregényes erdőkben.
2015-04-23 14:16:44, Hírek, Múltidéző Bővebben
Nyílt nap a kelenföldi autóbuszgarázsban
Családi és egyéb programokat is szerveznek, például felpróbálhatnak egy szemüveget, amellyel megtapasztalhatják, milyen lenne részegen vezetni, de koncentrációmérő és más...
2014-04-11 12:12:56, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több mint egy évtizednyi boldog házasság után külön utakon folytatja életét Varga Judit és Magyar Péter – érte...
Bővebben >>