. Ma Gedeon napja van.
2012: idén is lesz Torkos Csütörtök
2012-02-18 11:37:36
2012: idén is lesz Torkos Csütörtök

2012: idén is lesz Torkos Csütörtök

2012. február 23-án ismét torkos lesz a csütörtök több magyarországi vendéglőben és étteremben. A 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő rendezvény lényege, hogy az akcióban résztvevő éttermek vállalják, hogy a náluk e napon elfogyasztott étel és ital árának a vendég csak a felét fizeti ki, azaz mindenből 50% az árengedmény.

 

Amellett, hogy igen jó marketingfogás a vendéglősök és a Magyar Turizmus Zrt. – az esemény szervezője részéről, a Torkos Csütörtök egy régi magyar népszokás felelevenítője is egyben.

 

A Farsang a magyar néphagyomány egyik kiemelt jelentőségű időszaka. Ehhez az időszakhoz kapcsolódik a Torkos Csütörtök is, mely a „farsang farkát”, azaz a farsangi időszak végét jelző három jeles nap egyike. A másik két ünnepről, a Húshagyókeddről és Hamvazószerdáról valószínűleg többet tudunk, vagy többet hallottunk már a vallás és néphagyomány kapcsán, mint harmadik „torkoskodó” testvérükről.

 

Ez többek közt azért lehet így, mert Hamvazószerda a Húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdete, amelyet azok közül is sokan megtartanak, akik egyébként nem gyakorolják a vallást, mert ilyenkor akarnak megszabadulni a tél és a karácsony során felszedett plusz kilóktól, vagy elérkezettnek látják az időt szervezetük tavaszi „nagytakarítására”, méregtelenítésére. Ilyenkor csak a húsfélék fogyasztása nem megengedett a hagyomány szerint, de sokan tartanak nagyobb diétát, akár léböjtöt is.

 

Húshagyókedd volt a húsételek fagyasztásának utolsó napja, utána Húsvétig tilos volt az ilyen jellegű ételek fogyasztása. Kivéve Torkos Csütörtökön.  Ezen a napon, ami Hamvazószerda után esedékes, engedményt tettek a böjtben, s ismét lehetett húst és más zsíros ételeket enni, már csak a farsangi maradékok elpusztítása végett is. Így ezen a napon még hatott a farsang varázslatos légköre, megengedett volt az ételek szokásosnál mohóbb, torkosabb elfogyasztása. Az életöröm, az élet élvezésének napjaként is számon tartották.

 

Ez a néphagyomány talán azért halhatott el a 20. század eleje, közepe felé, mert a keresztény hagyományokat már nem vették figyelembe és böjt idejére is rendeztek bálokat, mulatságokat, így az „utolsó torkoskodás” jelentőségét vesztette.

 

2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. újjáélesztette a hagyományt, azonban új köntösbe bújtatva, és egy kis marketinggel és országimázzsal megfűszerezve. E modernizált népszokás láttán, talán mégsem botránkozik meg senki, hiszen a magyar vendéglátóiparban soha nem látott fellendülést hozott az akció, mind a forgalom, mind a bevétel jelentősen növekedett ezen a napon.

 

Akkor országszerte közel 500 vendéglátóhely kínálatából lehetett választani, és több tízezren látogattak el valamely vendéglőbe. Az évek során a résztvevő éttermek száma mellett a vendégek száma is folyamatosan nőtt.

 

Tavaly 1307 étteremben, már több mint 200 000 vendég torkoskodott. A látogatók 1-5 ponttal értékelhették, hogyan érezték magukat az általuk kiválasztott helyen. Az átlagos elégedettségi szint 4.26 pont lett.

 

Idén mégtöbb programmal, kínálattal várja a vendégeket a Torkos Csütörtök rendezvénysorozat. Aki ellátogat a résztvevő vendéglátóhelyek egyikére, és éttermi számláját megtartja, vagy elteszi az ott kihelyezett szórólapot, ezek valamelyikének felmutatásával olcsóbban foglalhat szállást február 23-a után. A kedvezmény minimum 20%-os lesz a kijelölt szálláshelyeken, de kiegészíthető ajándékszolgáltatásokkal is, melyek benne vannak a „torkos csomag”-okban. Ezen kívül ebben az évben bizonyos éttermekben pálinkaakcióval is várják a vendégeket. Ingyen kóstolhatnak ebéd vagy vacsora előtt a kíváncsiskodók a felkínált pálinkapalettából.

 

A Magyar Turizmus Zrt.-től megtudtuk, hogy február 16-áig több mint 950 vendéglátóhely, illetve étterem, 73 kereskedelmi szálláshely, továbbá számos beszállító partner csatlakozott az akcióhoz.

 

Hogy összességében milyen forgalomra számítanak, arról – egyelőre – nem kívántak nyilatkozni. Eddig a számok alulmúlják a tavalyikat, de ne felejtsük el, hogy még egy hetük van mind az éttermeknek, mind a vendégeknek regisztrálni.

 

Az előzetes asztalfoglalás fontos erre a napra, hiszen a vendéglátóhelyek többsége teltházra számít. Kis szerencsével, a betoppanó vendéget is fogadják, de aki kinézte már kedvenc helyét, inkább menjen biztosra.

 

Az akció mondhatni lavinát indított el. A Torkos Csütörtök sikerén felbuzdulva több vendéglátóegységben hirdetik meg a Torkos Pénteket, de aki úgy érzi, jól lakott tegnap, és inkább izommá alakítaná a bevitt kalóriákat, annak ott a Mozgós Péntek. Ez a rendezvény azoknak szól, „akik szeretnék féláron lemozogni, amit tegnap féláron megettek”. A kezdeményezés tehát több szempontból is jól el lett találva. Az éttermek ingyen csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így kisebb, és kevésbé ismert helyek is tudják magukat népszerűsíteni, másrészről pedig olyan vendégeket csábíthatnak falaik közé, akik eddig valamilyen oknál fogva nem tértek be hozzájuk. Az ötlet fellendülést hozott, és még hozhat több kereskedelmi és szolgáltató egységnek is, mivel szinte az akciós szolgáltatások „védjegyévé” vált a „Torkos Csütörtök” mintájára kialakított szókapcsolat, így időszakosan sok helyen hirdetnek meg például Borszerdát, vagy Halpénteket is.

 

Mindenesetre érdemes kipróbálni az akciók valamelyikét, ki tudja, talán a kecske is jól lakhat, és a káposzta is megmaradhat. Azaz, jót ehetünk féláron, úgy, hogy az a vendéglőnek sem válik kárára. Tehát mindenki jól jár.

 

Az akcióban résztvevő éttermek listája és asztalfoglalási lehetőség a következő oldalon érhető el: http://www.torkoscsutortok.hu/

 

Győri Éva

További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>